De Boomkwekerij Nieuws ’In Ledenraad met pet op van tuinplantenkweker’

’In Ledenraad met pet op van tuinplantenkweker’

0

Vaste plantenkweker Arnoud van der Knaap van kwekerij De Noordpoel is 6 december tijdens de laatste alv van Royal FloraHolland gekozen in de Ledenraad. „In deze roerige tijden kan de Ledenraad ervoor zorgen dat de besluitvaardigheid en slagkracht van de cooperatie wordt verbeterd.”

Van der Knaap was als lid van de Adviesraad en deelnemer aan de pilot Ledenraad van dichtbij betrokken bij de totstandkoming van het model van de Ledenraad.

In de brochure die in aanloop naar de alv door de veiling werd verspreid geeft Van der Knaap zijn mening over de Ledenraad. „Ik denk dat de grote veranderingen van de laatste tijd, onder ander op het gebied van schaalvergroting bij kwekers en kopers, internationalisering en digitalisering vragen om een ander bestuursmodel: een actieve Ledenraad die goed samenwerkt met directie en MT van de veiling en aan de voorkant van de besluitvorming betrokken is. Daarnaast dient de Ledenraad als klankbord voor collegakwekers. Tijdens ledensessies moet de Ledenraad informatie bij collega’s ophalen.”

Tijdens de laatste alv van Royal FloraHolland konden de leden stemmen op de voorgedragen kwekers voor de Ledenraad. Van der Knaap werd – net als de andere voorgedragen kwekers – gekozen.

Gefeliciteerd met je benoeming.

„Dank je wel. Ik stond op de lijst met 42 genomineerden dus de benoeming in de Ledenraad was geen verrassing.”

Wat is jouw achtergrond in relatie tot de veiling?

„ Als kweker ben ik sinds 1997 lid van Royal FloraHolland en sinds een jaar of vijf bestuurlijk actief in de FPC Boomkwekerijproducten. Sinds drie jaar ben ik lid van de Adviesraad. Verder zit ik in Outdoor promotieclub: een initiatief van de gezamenlijke FPC’s Boomkwekerij, Balkon en Terras en Eenjarigen. In de afgelopen periode was ik deelnemer aan de pilot-Ledenraad in de sub-commissie’s Strategie en Duurzaamheid.  De afgelopen twee jaar heb ik samen met drie collega-Adviesraadleden de AOCV-cursus met goed gevolg afgerond.”

Wat gaat de Ledenraad doen komend jaar?

„We komen acht keer per jaar met Ledenraad en directie bijeen om over diverse onderwerpen te praten. Verder gaan we twee keer per jaar 48 uur met elkaar dieper op onderwerpen in. Daarnaast zijn er diverse commissies die per onderwerp bij elkaar komen.”

Welke onderwerpen liggen op jouw bord?

„Strategie en duurzaamheid. Bij strategie moet je onder andere denken aan digitalisering en beleid rondom internationalisering. Bij duurzaamheid is het project Kennis in je Kas een van mijn aandachtsgebieden.”

En het versterken van de plantenklok?

„Wij doen zelf alleen directe handel en klok heeft voor mijn bedrijf geen prioriteit. Andere mensen zitten daarom in de commissie die zich met het versterken van de plantenklok bezighouden.”

Heb je in de Ledenraad een boomkwekerspet op?

„Ik denk dat ik me vooral tuinplantenkweker voel. Maar ik voel me daarentegen wel meer boomkweker dan kamerplantenkweker. Ik ben overigens niet de enige vertegenwoordiger uit de boomkwekerij: ook Sander van der Vaart van F.N. Kempen is gekozen. Verder zitten er nog kwekers met hortensia, Dipladenia en Hibiscus in de Ledenraad.”

Wat betekent de Ledenraad voor de rol van de FPC Boomkwekerijproducten?

„ De FPC Boomkwekerijproducten minder strategisch meepraten over veilingzaken, maar meer productgerelateerde zaken oppakken. Voor mezelf betekent mijn verkiezing in de Ledenraad dat ik vanaf 1 januari niet meer in de FPC Boomkwekerijproducten mag zitten. Ik zal er in de overgangsperiode nog wel een paar keer bij zijn, maar daarna dus niet meer.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar