Hortipoint Innovatieve steen vergroent talud onder viaduct

  Innovatieve steen vergroent talud onder viaduct

  2

  Taluds onder viaducten zijn vaak volledig verhard, onveilig en onprettig en houden al helemaal geen regenwater vast. Om hier verandering in te brengen heeft de gemeente Eindhoven samen met Studio Ons de groentaludsteen ontworpen.

  Groentaludsteen in Eindhoven

  De groentaludsteen is een straatsteen voorzien van watergootjes die water naar de beplanting laten stromen. Voor de planten zijn hier en daar uitsparingen in de verharding gemaakt. De gootjes zijn geïnspireerd op het craquelépatroon van woestijngrond.

  Wanneer het groen is onder viaducten worden de bermen langs wegen niet langer doorbroken door de versteende en sombere uitstraling. Ook loopt het regenwater niet langer onbenut het riool in.

  Om de innovatieve steen te realiseren heeft de gemeente gebruikgemaakt van de ’subsidieregeling biodiversiteit en leefgebieden’ van de provincie Noord-Brabant. Studio Ons is verantwoordelijk voor de vormgeving, MBI de Steenmeesters voor de productontwikkeling en Bureau Kragten voor de engineering.

  Aan de Halvemaanstraat in Eindhoven is een talud onder een viaduct bestraat met de groentaludsteen. In onderstaande video legt stadsecoloog Ellen van Rosmalen op locatie uit hoe de steen werkt.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  2
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  1 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  2 Comment authors
  Miranda VrolijkKady Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Kady
  Gast
  Kady

  Ziet er leuk uit maar hoe zit het met het licht? Is het niet zo dat er vaak geen beplanting onder viaducten is omdat het daar te donker is? En is er tussen de weg en het viaduct nog iets van een filter geplaats of stroomt het water zo vanaf de weg de beplanting in? Zo ja geeft dit met strooizout dan geen problemen? Ben erg benieuwd naar de beplantingskeuze qua geen licht en vervuilde grond.