Hortipoint Inspectie: ‘Toekomst groen onderwijs zorgwekkend’

  Inspectie: ‘Toekomst groen onderwijs zorgwekkend’

  0

  De daling van het aantal leerlingen en studenten slaat binnen het groene mbo-onderwijs  harder toe dan in het overige voortgezet en mbo-onderwijs. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in het rapport Financiële positie en ontwikkeling van de agrarische opleidingscentra.

  Volgens ministers Van Engelshoven en Slob van Onderwijs schetst de inspectie een zorgelijk beeld over de toekomstbestendigheid van de aoc’s en het groene onderwijs. Steeds minder jongeren kiezen voor een groene opleiding. Daarbij bevinden aoc’s zich veelal in niet-stedelijke gebieden die met krimp te maken hebben.

  Zorgwekkend

  De inspectie voorziet voor de komende jaren een daling van de liquiditeit en solvabiliteit voor alle aoc’s. In combinatie met het dalend aantal leerlingen binnen het groen onderwijs is dit een zorgwekkend signaal.

  Naast financiële risico’s ziet de inspectie ook risico’s voor de onderwijskwaliteit. Om dit te ondervangen zouden aoc’s moeten samenwerken met roc’s of andere voortgezet-onderwijsinstellingen. Daarnaast kan er naar fusies tussen aoc’s worden gekeken, hoewel dat vanwege de geografische spreiding niet overal tot voldoende synergie leidt.

  Bevestiging

  Branchevereniging VHG onderschrijft de conclusies uit de Kamerbrief. „VHG ziet een bevestiging in de stevige conclusies van de inspectie van de zorgen die VHG al langer heeft over het aoc-onderwijs. Tegelijkertijd is VHG blij met het feit dat de aoc’s als aparte onderwijsorganisatie niet ter discussie zijn gesteld.”

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar