Interpolis keert € 125 miljoen uit voor hagelschade in glastuinbouw

Interpolis gaat in totaal € 125 tot € 130 miljoen uitkeren aan de glastuinbouw voor de hagelschade van 23 juni in Zuidoost Nederland. Dat meldt het vakblad Groenten & Fruit op haar website. Het is veruit de grootste glasschade in de historie van de verzekeraar. Door schades als deze zullen de premies komend jaar stijgen, zegt Willem Snoeker van Interpolis.

Het overleg met de getroffen bedrijven is grotendeels afgerond. De schaderegeling is op basis van herbouwwaarde. Wanneer de waarde van de inrichting niet meer is dan 40% van de nieuwwaarde, dan is de schaderegeling op basis van dagwaarde.

Storm of hagel
In de glastuinbouw is er geen enkel bedrijf in een discussie verzeild geraakt over de vraag of het noodweer nu een storm of een hagelbui was, zoals bij boerderijen speelt. Anders dan bij landbouwverzekeringen zit hagel in de basisdekking van iedere polis voor de glastuinbouw.

Historie
De hagelschade van 23 juni is verreweg de grootste in de historie van Interpolis. De stormschade in de glastuinbouw van januari en februari 1990 bedroeg circa € 84 miljoen. Om de schades te kunnen blijven dekken zal de premie het komende jaar aanzienlijk stijgen, aldus Snoeker. Hoeveel, dat wordt rond half november bekend gemaakt.

Het hele artikel is te lezen op de website van Groenten & Fruit.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij