Is Xylella bij tuincentra top of mind?

Diverse Nederlandse tuincentra kopen zelfstandig in, onder andere in Zuid-Europese landen. Een aantal partijen in de branche ziet hierin een risico op het binnenhalen van Xylella. Of dat terecht is?

De NVWA noemt het urgentie­besef als het over Xylella gaat, niet bij iedereen even groot. En ook andere partijen in de branche zijn er niet gerust op.

Een van de grootste zorgen hebben partijen over tuincentra die zelfstandig in Zuid-Europa inkopen. En dan vooral tuincentra die zich bevinden in of in de buurt van kwekerscentra. Een uitbraak van Xylella daar, kan immers gevolgen hebben voor een hele teeltregio.

Zelf naar Italië

In Etten-Leur, net buiten de Zundertse teeltregio ligt tuincentrum Life&Garden. Een aantal grote olijfbomen verwelkomt bezoekers bij de entree. Tuincentrumeigenaar Freek Schalk gaat zelf naar Italië om in te kopen. „Misschien dat Xylella meer prioriteit moet hebben, maar dan moet iemand ons hierover wel informeren. Maar niemand heeft het er met ons over.”

Olijfbomen bij de entree van Tuincentrum Van der Spek in Zevenhuizen, op een steenworp afstand van boomteeltregio Boskoop. (Foto: Ron Barendse)

Wat zegt Gert van Haaster van tuincentum De Bosrand in Rijsbergen onder de rook van Zundert over een mogelijke Xylella-besmetting? En Martin van der Spek van Tuincentrum Van der Spek in Zevenhuizen op een steenworp afstand van Boskoop?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 24. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties