Italiaan bouwt showcase: ’Geen ander bedrijf laat dit zien’

Een grote Italiaanse boomkwekerij opent volgend jaar een showpark met bijzondere bomen wat volgens haar vertegenwoordiger zijn weerga niet kent in Europa.

Op de Italiaanse vakbeurs Flormart vertelde Julien Monshe, vertegenwoordiger van Vivaio Aumenta, over het park wat nu wordt aangelegd bij het bedrijf in Potinia, ten zuiden van Rome. „Het wordt een botanische showcase van bomen en planten uit verschillende continenten: uit Azië, Zuid-Amerika, Europa en Oceanië. Ik ken geen ander bedrijf in Europa dat ook zoiets laat zien.”

Volgens Monshe is iedereen welkom om het park te bezoeken, maar Aumenta richt zich hiermee met name op landschapsarchitecten. Hoe is het sortiment samengesteld, gezien het risico op insleep van buitenlandse organismen? „We hebben de beste bomen en planten geselecteerd die hier passen, op onze markt en in onze omgeving. En natuurlijk, voordat ze hier komen, laten we de gezondheid uitvoerig checken.”

’Een marktleider in Quercus ilex’

Aumenta telt 200 ha productie en is gespecialiseerd in mediterrane soorten; totaal zo’n 1.500 producten. Het bedrijf noemt zich een van de marktleiders in Quercus ilex. „Die is bestand tegen klimaatverandering”, zei Monshe op Flormart. „We kweken er verschillende typen van en die verkopen we hoofdzakelijk in Italië. Maar we verzenden de bomen ook naar Noord-Europa, ook naar België, Nederland en Ierland.”

Het Italiaanse bedrijf breidt zijn export uit. Zo is het net gestart met afzet in Azerbeidzjan, en ook Rusland is volgens Monshe interessant om bomen te verkopen. „Als we in een land zaken kunnen doen, breiden we er onze markt uit. Zo ook in Turkije.”

’Niet echt bezorgd om Xylella’

Monshe toonde zich op de vakbeurs niet bezorgd om de impact van Xylella in de Italiaanse export. „Nee, niet echt. Alles wat klanten nodig hebben, ook certificaten, kunnen we aanbieden.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties