Italianen inspecteren

De spanning stijgt. Xylella zit in Italië, de boktor ook. En dan zit ik hier in een kamertje met verdacht veel Italiaanse autoriteiten.

Kom maar op met je vragen, zo lijken de Italianen te denken, de een nog norser kijkend dan de ander. Pronto! De hoofdinspecteur roept dat er eerst koffie geserveerd moet worden. Na het nuttigen van piepkleine bekertjes kijkt het gezelschap ineens vriendelijk.

Welkom in Canneto, steekt een Italiaan van wal die wel Engels kan spreken. De meeste anderen zitten met hun smartphone in de aanslag om Italiaanse woorden te vertalen in het Engels. Mooi, kunnen we toch met elkaar praten. Het is best een moeilijk onderwerp. Fytosanitaire inspectie door de Italianen.

Ho even, over een kam scheren mag hier niet. Ze maken onderscheid tussen Lombardije, Noord-Italië, en Puglia dat in Zuid-Italië ligt. Andere klimaten! Andere planten! Andere inspectiediensten! Het land dat oogt als een laars, met een door Xylella aangetaste hak, is verdeeld in tig regio’s met elk z’n inspectoraat.

In Lombardije hebben we de zaak onder controle, stelt de hoofdinspecteur. Hij bedoelt de controle over de boktor, het beest (het is echt geen torretje hoor) dat wel eens opdook rond Milaan. Ja, nou ja, er zijn nog wel geïnfecteerde bomen, maar die houden we heel goed in de gaten, aldus de Italiaan. Met een systeem dat uniek is in Italië.

De piepkleine lege bekertjes gaan aan de kant. Het systeem wordt op tafel ontvouwen. Een raster met overal stipjes. Wat stellen die allemaal voor? Bij Canneto zitten er veel, dat is het gebied met de meeste waardplanten. Bij Milaan ligt het gebied met de allerlekkerste waardplant, Acer palmatum, en ook daar zijn stipjes te zien.

De boktor is onder controle! Benadrukken de Italianen. En Xylella dan? Ach, die zit in het zuiden, dat is hier duizend kilometer vandaan, daar hebben we geen last van. En als er een wagen vanuit het zuiden over de snelweg komt, dan vangen we de vectoren die uit de cabine springen. Zeggen ze hier in Lombardije.

Dat wordt wel erg spannend. In De Boomkwekerij doen de Italianen binnenkort hun inspectieverhaal uit de doeken. Eerst gaan we nog acers bekijken. Vanaf deze tijd vliegt de boktor uit. Welnu, als ze die onder controle hebben, vangen ze ’em zeker.

Foto: Arno Engels