Jongeren boos over onderzoek naar leeftijd agrariërs

Het NAJK is boos op marketingbureau AgriDirect. Het bureau bracht vorige week cijfers naar buiten die volgens de jongeren een te rooskleurig beeld geven van de vergrijzing in de land- en tuinbouw.

AgriDirect liet vorige week onder andere weten dat de gemiddelde leeftijd van boeren en tuinders 52 jaar is. Volgens de jongeren wordt de indruk gewekt dat er voldoende jonge boeren en tuinders zijn en dat vergrijzing geen probleem vormt. Niets is minder waar, vindt het NAJK.

Gegevens
Het NAJK wijst op cijfers van het onderzoeksinstituut Eurostat waaruit blijkt dat in Nederland slechts 3,61% van de boeren jonger is dan 35 jaar. Daarnaast blijkt uit de data van Eurostat dat boeren en tuinders gemiddeld steeds ouder worden. “Niemand kan ontkennen dat dit reden is tot grote zorg”, laat de jongerenorganisatie in een persverklaring weten.

Lobby
Het NAJK voert in Europa een lobby om een deel van het landbouwgeld te reserveren voor jonge kwekers. De cijfers van AgriDirect komen het NAJK wat dat betreft niet goed uit.