Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Kabinet trekt € 75 miljoen extra uit voor mkb en vernieuwing topsectorenbeleid

  Kabinet trekt € 75 miljoen extra uit voor mkb en vernieuwing topsectorenbeleid

  0

  Het kabinet trekt dit jaar in totaal €75 miljoen extra uit voor het midden- en kleinbedrijf. Zo gaat er extra geld naar de regeling voor MIT-subsidie, krijgt Wageningen Research ruim €13 miljoen extra voor toegepast onderzoek en betaalt het Rijk 5% meer mee aan publiek-private samenwerking. Daarnaast wordt de komende maanden de vernieuwing van het topsectorenbeleid uitgewerkt, zo schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer.

  De €75 miljoen extra bestaat uit €18 miljoen voor de innovatiekracht van het mkb, €15 miljoen voor het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid en €42 miljoen voor meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek. Bij de uitwerking van het vernieuwde topsectorenbeleid wil Keijzer een sterkere focus leggen op de economische kansen van maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie en digitalisering is daarbij het centrale uitgangspunt.

  Budget MIT gaat omhoog
  De extra steun voor versterking van de innovatiekracht van het mkb vindt onder meer plaats door een verhoging van het budget van de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) naar €40 miljoen. Verder komt het budget voor Innovatiekrediet dit jaar uit op €70 miljoen. Meer dan vierduizend Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen vier jaar gebruik gemaakt van de MIT, terwijl aan honderden bedrijven een Innovatiekrediet is verstrekt.

  PPS-toeslag stijgt
  Verder wil het kabinet publiek-private samenwerking (PPS) verder uitbouwen. Daarom stijgt zowel het totale budget als de zogeheten PPS-toeslag in 2018. De toeslag gaat omhoog van 25% naar 30%. Aan elke euro die een bedrijf investeert in publiek onderzoek naar innovaties, draagt het ministerie van EZK dus €0,30 bij.

  Wageningen Research
  De Nederlandse instituten voor toegepast onderzoek (TO2), waaronder bijvoorbeeld Wageningen Research, TNO, ECN en Deltaris vallen, kunnen dit jaar op €42 miljoen extra rekenen voor de ontwikkeling van technologische oplossingen op het gebied van hightech, voeding, energie, veiligheid en water. De verdeling van het geld zal plaatsvinden op basis van de mate waarin de TO2-instellingen aansluiten bij marktbehoeften. Instituten met een sterke vraag uit de markt ontvangen daardoor relatief meer geld. TNO en ECN ontvangen daardoor met €19 miljoen het meest, gevolgd door Wageningen Research met €13,2 miljoen.

  Reageer op dit artikel

  avatar