’Kansen voor concepten in openbaar groen’

Boomkwekers en andere partijen in de keten zien kansen voor conceptmatige verkoop van groen richting de markt voor openbaar groen. Dat bleek 18 juni tijdens de deelnemersbijeekomst van GrootGroenPlus.

Diverse partijen gingen tijdens de deelnemersbijeenkomst van GrootGroenPlus met elkaar in discussie over de kansen voor het ontwikkelen van concepten voor de aanlegmarkt.
Kansen zijn er vooral op het gebied van het ontzorgen van gemeenten. Remco Valk, directeur van Helvoirt Groenprojecten, noemde met name risicobeheersing als een belangrijk thema voor het ontwikkelen van concepten.

Ruimte om te experimenteren
Een van de problemen waar partijen volgens hem tegenaan lopen is het ontbreken van de mogelijkheid om te experimenteren in het openbaar groen. „Het zou mooi zijn als gemeenten 5-10% budget zouden reserveren voor pilots waarin de gemeeten zelf participeren. Zonder te experimenteren, kan je ook niets ontwikkelen”, aldus Valk.

70 cm strook
Wolfgang Holz, landschapsarchitect bij gemeente Helmond zag diverse mogelijkheden voor concepten op de markt voor openbaar groen. „In de onze gemeente kijken we bijvoorbeeld hoe we een strook van 70 cm voor rijtjeshuizen kunnen vergroenen. Kwekers zouden hier middels concepten op in kunnen spelen”, zei hij.

Volgende week leest u in De Boomkwekerij een uitgebreid verslag van de discussie.