Kappie slappe takken

‘Gooi je dat weg? Man, wat zonde!’ Hij staat erbij en kijkt ernaar. Ze zijn minstens 50 cm lang die takken. Uit een hoekje rechts achter in de kas. Het heeft de potentie om een nieuw soortje te worden, maar ze zijn wat doorgeschoten. Ziet er niet uit in zo’n klein potje. ‘Het zou mooie boeketvulling zijn. Weet je wat? Zet ze eens in een vaas, voor in de kantine, en zet gelijk een emmer in de koelcel, kunnen we eens kijken hoe lang ze het volhouden.’

‘Hey, die zijn leuk! Waar heb je dat vandaan?’ Mijn vriendin is even mee koffie komen drinken in de kantine. ‘Die zou ik in huis ook wel willen.’ ‘Dat kan, ik moet nog een paar traytjes afknippen, zet ze maar binnen dan.’

Het gaat allemaal een beetje lachend, want ik merk aan mezelf dat ik nogal sceptisch ben. Als ik in de zomer de stek al zienderogen zie slap trekken, dan geloof ik nooit dat zo’n tak goed blijft.

Maar goed, nu loopt er dus een proef. Of eigenlijk drie. In de keuken, de kantine en in de koeling staan verse bossen Euonymus te shinen.  Die in de keuken heeft al een slappe tak gehad, maar toen ik die weer wat verder in het water duwde, trok-ie weer volledig bij. Ik was blij verrast.

Zou het dan toch iets kunnen worden? En wat moet zo’n tak opbrengen dan, 15 cent, 25 cent, 50? Er gaan er ruim 600 op een vierkante meter. Daar moet toch iets inzitten zou je zeggen.

Het zou wel een mooie aanvulling zijn. Ik heb ze al gezien als kamerplant, tuinplant, terras- en balkonplant, kleine beetjes in corsages, bruidswerk en als grafstuk, maar  als volle monobos op tafel?  Of desnoods met wat bloemen ertussen?

Ik raak steeds enthousiaster. Het lijkt ook wel alsof de bossen steeds mooier worden, elke keer als ik ze aankijk. Op de foto’s die ik maak, zie ik dat ze zelfs nog wat doorgroeien op de vaas. Dat betekent dat ze het naar hun zin hebben.

Misschien word ik later toch nog snijbloemenkweker. Elke week een kappie oogsten. Alles voor de klok, geen daghandel meer, of het moet al in de koelcel staan. En natuurlijk een paar kappies extra met Pasen en Moederdag. Heerlijk! Ik hoop zo dat ze niet slap gaan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties