’Kauwen ontdekken buxusrups’

„Kauwen hebben de buxusrups ontdekt”, stelt Boswachter Frans Kapteijns van Omroep Brabant tevreden vast. Maar hij ziet inmiddels nog meer natuurlijke vijanden van de rupsen van de buxusmot.

Boswachter Frans Kapteijns beantwoordt bij Omroep Brabant op de radio vragen van luisteraars. Een van de vragen van een luisteraar was of de boswachter bekend is dat kauwen de buxusrups hebben ontdekt. „Jazeker”, zegt Kapteijns. En dat is volgens hem een mooie ontwikkeling. Maar behalve kauwen hebben ook kraaien, koolmezen, huis- en ringmussen, pimpelmezen, spinnen en naaktslakken de buxusrups ontdekt.

De rupsen hebben zich volgens hem inmiddels verpopt en daarmee is de rupsentijd voorlopig voorbij. In een jaar kunnen er, afhankelijk van de weersomstandigheden, echter twee à drie generaties doorlopen worden. De vraatzuchtige rupsen kunnen gedetecteerd worden gedurende drie periodes: maart/april/mei, juli/augustus en september/oktober. De boswachter hoopt dat de vlinders (buxusmotten, red.) straks ook te maken krijgen met meer natuurlijke vijanden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties