Kerst in zonnig Uganda

Kerstmis in Uganda, hoe doen ze dat daar? In Uganda is kerst een heus spektakel. Het zonnige en warme klimaat erbij voelt voor ons een beetje tegenstrijdig maar goed, dat mag de pret niet drukken.

Ongeveer de helft van ons personeel werkt en woont honderden kilometers van hun familiedorp. Zij zien hun familie vaak maar twee of drie keer per jaar. In Uganda, waar de bevolking fanatiek naar de kerk gaat, is de Kerstmis dus hèt moment om familie te bezoeken.

Kerkgang in Uganda.

Voor onze Nederlandse klanten, en met name chrysant- en kalanchoë-klanten, oogsten we 7 dagen per week, 364 dagen per jaar. Het bedrijf ligt dus maar 1 dag per jaar stil… en dat is eerste kerstdag.

De dag voor Kerstmis werken we een halve dag. Om 12 uur houden we de kerst-toespraak. Iedereen krijgt een beetje contant geld als kerstbonus en een kerstpakket; afgelopen jaar een set potten en pannen voor een hygiënisch huishouden.

Op tweede kerstdag gaat alles gewoon weer verder. Het personeel van ver weg mag die dag thuisblijven. Het personeel dat dichtbij woont, is de weken voor Kerstmis al op vakantie gestuurd en moeten aan de slag. Tweede kerstdag betalen we 300%, dus ze gaan eigenlijk graag aan het werk.

Personeel van Xclusive woont en werkt vaak honderden kilometer van familie vandaan. Kerstmis is het moment om te reizen en de familie te bezoeken.

Het christelijke personeel dat die dag werkt, is vaak goed brak van de kerkdiensten die meestal de hele nacht doorgaan. Twaalf uur non-stop bidden en zingen; daar doet ze hier niet moeilijk over.

Ik zit  in de bus op weg naar een weekend Kerstmis met de familie van mijn Ugandese vrouw. Alvorens de bus vertrekt, eerst een gezamenlijk gebed door de chauffeur. Nu nog in warm Kampala, morgen hoog in de bergen voor een echte koude kerst.

Fijne dagen!

Kerstmis bij Xclusive.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties