Keuze uit drie systemen voor digitale stamdiktemeting

September is traditiegetrouw de maand van de stamdiktemeting in de laan-, vrucht- en sierbomenteelt. Kwekers die digitaal willen meten, kunnen op dit moment kiezen uit drie systemen: de InstaCaliper, de TreeHug en de AgroWizard-stamdiktemeter.

September is dé maand van de stamdiktemetingen omdat het groeiseizoen dan over het algemeen op zijn eind loopt. In de maanden daarna worden veel bomen gerooid en verkocht. De stamomtrek bepaalt voor een groot deel de prijs.

Met lintjes gemerkte en gerooide laanbomen
Met lintjes gemerkte en gerooide laanbomen (foto: Arno Engels)

Sinds een jaar of tien zijn er systemen op de markt om de stamomtrek digitaal te meten, in plaats van met het traditionele meetlint. Volgens onderzoek van Wageningen University biedt digitaal meten met alle systemen meerdere voordelen, zoals arbeidsbesparing en kwaliteitsverbetering door minder meet- en telfouten.

Handmatig of op voertuig

Naast deze overeenkomsten zitten er flinke verschillen tussen de beschikbare systemen. Zo wordt er met de TreeHugger en de InstaCaliper handmatig digitaal gemeten, terwijl de AgroWizard gemonteerd op een voertuig het best tot zijn recht komt.

Het AgroWizard systeem voor digitale stamdiktemeting komt gemonteerd op een voertuig het best tot zijn recht.
De AgroWizard-stamdiktemeter gemonteerd op voertuig (foto: AgroWizard)

Benieuwd waarom dit zo is? En welke overeenkomsten en verschillen in mogelijkheden en in prijs er nog meer zijn? Lees dan het hele artikel over de verschillende systemen voor digitale stamdiktemeting in De Boomkwekerij nr. 17 of via mijnboomkwekerij.

Geen (digitaal) abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties