Klantenkleurtje

’Hey Coen, ik was pas in de Elzas en daar kwam ik Euonymus met nieuwe kleurtjes tegen. Knalroze en gifgroen.’ Ik schrik me rot. Nieuwe kleuren van een gewas wat het van zijn kleurrijke uitstraling moet hebben, en ik weet er niks van? Ik spits mijn oren. ’Ze waren gespoten, jonguh, die dingen gingen harder over de toonbank dan Max door de binnenbocht. Ken je voor mij ook niet wat opkleuren?’

Potver, ik weet het niet. Planten in een kleur spuiten. Ik heb toch altijd het idee dat er dan toch iets mis is met het gewas. Dat de plant zelf niet goed genoeg verkoopt en er daarom noodgrepen worden toegepast. Zoals ooit het ’besneeuwen’ van de Ellwooddi is begonnen: bruin werd wit, probleem opgelost, en zelfs meer dan dat.

En sneeuw, glitter of verf, het is zo’n rommel man. Twee jaar geleden stond ik op de Floraholland Trade Fair in Aalsmeer naast een standje met allemaal van die ’goeiekope’ handel. Toen ik dat colbertje vorig jaar weer aantrok zat het er nog op en ik wed dat als je volgende week mijn standje binnenloopt er nog steeds glitters op mijn beursblousje te vinden zijn. Loopt dat ding daar weer de blits te maken terwijl het toch echt om de plantjes gaat.

Bovendien vind ik Euonymus een beetje de Opel onder de tuinplanten, niet? Degelijk, sterk, met wat nieuwe soortjes gaat het redelijk met de tijd mee, je hoeft je niet te schamen als je er eentje koopt, maar echt een chick-magnet? Mwa. Verwacht niet dat Geraldine Kemper bij je aanbelt als je een Euonymus in je tuin hebt. Grappen, zoals een extra kleurtje, hebben ze niet nodig. Net als bij Opel, want Duitsers maken geen grappen. Behalve over het Nederlands elftal, maar daar lacht iedereen om.

’Hey Coen, ben je er nog?’ Oja, ik had die telefoon nog vast. Op mijn netvlies branden steeds beelden van gruwelijk verminkte, gekleurde Pernettya’s, Buxus in de meest opvallende schreeuwtintjes en Calluna’s die echt hun identiteit compleet verloren zijn.
’Ja, ik ben er nog. Tuurlijk kan dat, maakt mij niet uit hoor. Ik spuit ze in elke kleur die je wil. Ik rij zo even naar de bouwmarkt. Wat dacht je van ultraviolet?’

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties