Klimt de es weer uit het dal?

Essentaksterfte had jarenlang een dramatisch effect op de handel in essen. Veel kwekers gooiden de essen uit hun sortiment. Maar er lijken nu tekenen te zijn van een pril herstel.

Ik heb het idee dat de markt weer iets aantrekt”, zegt Pieter Weerman van Kwekerij Deinum in Wijckel. Vooral bij gemeenten is weer wat meer vraag naar de es, merkt de Friese kweker. Hij denkt dat een reden daarvoor kan zijn dat er meer aandacht is voor een diverse aanplant omdat dat meer biodiversiteit oplevert. Bovendien zou een meer diverse aanplant de verspreiding van besmettelijke ziekten kunnen beperken.

 

Essentaksterfte had jarenlang een dramatisch effect op de handel in essen. (Foto: Peter Bennink)

Klanten van Weerman vragen wel iets meer naar minder vatbare soorten, zoals de Amerikaanse es. Maar er is weinig verschil. „De es heeft gewoon geen goede naam.”

Henri Maessen van Limburg Plant in Echt is het daarmee eens: „Dan worden al gauw alle essen in de ban gedaan. Er zijn wel gemeenten die zich verdiepen in diverse soorten en de gevoeligheid voor essentaksterfte, maar meestal wordt de es al gauw doorgestreept.”

Wat zegt Daniëlla Adriaensen van Laxsjon Plants over de verkoop van onderstammen?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 4. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan hier de marktpagina’s en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Реферальный бонус на binance

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.info/ru/join?ref=S5H7X3LP

Binance referral
2 maanden geleden

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/ph/register?ref=GJY4VW8W