Kweker en mechanisatieman Broos overleden

  Oud-boomkweker Jan Broos (75) uit Oudenbosch, uitvinder van machines en technieken voor het vak, is overleden.

  Broos stond aan de wieg van veel boomkwekerijmachines. Hij kwam met allerlei ideeën om het werk in het vak, met name in de teelt van spillen en laan- en sierbomen, gemakkelijker en beter te maken.

  Zo heeft Broos de eerste zelfrijdende plantmachine met boor uitgevonden, een onkruidspuit met een middeleninjecteur, en ook bijvoorbeeld een machine om kerstbomen te binden.

  De kweker was zijn tijd ook ver vooruit met diktemeting van bomen: al een paar decennia geleden had hij een gecomputeriseerde boommeettang ontwikkeld, ter vervanging van het centimeterbandje. Meetgegevens kon Broos destijds ook al uitlezen op zijn computer op kantoor.

  Demonstraties in Liempde en Roggebotsluis

  Zijn ideeën werkte hij zelf uit, of in samenwerking met andere kwekers en bouwers in de boomkwekerij. De uitvindingen werden aan collega’s gedemonstreerd tijdens de vroegere werktuigendagen in Liempde en de mechanisatiedagen voor de boomkwekerij in Roggebotsluis.

  Zijn bedrijf in Oudenbosch heette Boomkwekerij Albano. De productie is inmiddels voortgezet in Oud-Gastel door zoon Maurice Broos, onder de naam Boomkwekerij M. Broos.

  Foto’s: Familie Broos

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties