LTO-actieplan: onkruid in zaaibedden prioriteit

LTO Nederland presenteert een actieplan om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de omgeving te verminderen. Ook de boomkwekerij maakt deel uit van dat plan. Tal van concrete maatregelen worden voorgesteld die kwekers zelf op het erf moeten gaan toepassen.

Hoofddoel van het plan voor de boomkwekerij is om bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen over te schakelen van een strategie die is gericht op het bestrijden van ziekten en plagen naar het voorkomen daarvan (van curatief naar preventief).

In de boomkwekerij worden de plannen in vier richtingen uitgewerkt de komende vier jaren:

  • preventie & weerbaarheid: alles dat planten sterker maakt als de bodem, bodemleven, bemesting, plantversterkers en supplementen;
  • biodiversiteit;
  • nieuwe technieken toepassen zoals de precisieboomteelt en behandelmethoden zoals CATT;
  • emissiebeperking van middelen: door kwekers bewust te maken de wegen waarlangs middelen kunnen weglekken en het demonstreren van oplossingen daarvoor.

Daarnaast worden een aantal praktische problemen met voorrang opgepakt:

  • hoge prioriteit krijgt onderzoek naar alternatieven voor de onkruidbeheersing in zaai- en stekbedden;
  • nieuwe middelen met een natuurlijke achtergrond;
  • op het erf nagaan langs welke wegen middelen kunnen weglekken. Dat gaat worden bekeken per teeltmethode;
  • toetsen van LVS en LDS-systemen. Leveren die minder emissie op en blijft het toegepaste middel wel goed werken?;
  • onderzoek naar alternatieve methoden voor chemische onkruidbestrijding in andere teelten dan zaai- en stekbedden (bijvoorbeeld schoffelen met luchtondersteuning);
  • maatregelen op- en zijwaarts bespoten gewassen hoger dan 2 meter (laanbomenteelt, coniferen, bosplantsoen);
  • driftreducerende technieken moeten snel en niet te ingewikkeld kunnen worden erkend. Dan kunnen ze op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen worden vermeld. Innovatieve 95% dritfreducerende technieken opnemen in de lijst van de Technische Commissie Technieken.

Open teelten en containerteelt
De bovengenoemde plannen gelden voor de boomkwekerij. Daarnaast staan er in het actieplan van LTO Nederland maatregelen voor alle open teelten en containerteelt, dus ook grote delen van de boomkwekerij.

  • Voorkomen erfafspoeling. Bij het schoonmaken van spuitapparatuur op erven het reinigingswater opvangen en afvoeren of bewerken in een biofilter of vergelijkbare installatie. LTO hoopt dat de investering in dergelijke installaties aantrekkelijk kan worden gemaakt door fiscale maatregelen of door uit Europees geld subsidie aan te bieden.
  • Emissiescan. Al genoemd in de plannen voor de boomkwekerij: LTO wil op bedrijven in kaart gaan brengen langs welke wegen middelen in het milieu terecht kunnen komen;
  • Voorkomen afspoeling van de percelen. Gekeken wordt naar verschillende technieken zoals:

– afspoeling van containervelden: stimuleren van 100% recirculatie van drainwater van containervelden en andere teeltmethoden waarbij de ondergrond is afgedicht voor waterdoorlating. Stimuleren van 100% gebruik van een zuiveringsinstallatie/ methodiek door bedrijven met meer dan 10 ha containerveld/ondoorlaatbare bodem;
– voldoende wateropvang realiseren bij bedekte teelt/ondersteunend glas en containerteeltbedrijven;
– lagune-/buffer-/infiltratiegreppels;
– aangepaste grondbewerking waardoor de bodemstructuur en inzijging verbetert;
– beplante bufferstrips aanleggen waardoor afspoelende gronddeeltjes en gewasbeschermingsmiddelen worden weggevangen en tegelijkertijd de biodiversiteit wordt bevorderd.