LTO presenteert ‘ambitieus en realistisch’ gewasbeschermingsplan

LTO Nederland heeft een eigen gewasbeschermingsplan gepresenteerd getiteld Schoner, Groener, Beter. Per sector, ook de boomkwekerij, wordt een plan neergelegd om tussen nu en 2020 de belasting van het milieu in de omgeving van bedrijven flink te verminderen.

Het plan werd gepresenteerd door Joris Beacke, in het LTO-bestuur verantwoordelijk voor alles dat met plantgezondheid te maken heeft op een glastuinbouwbedrijf in Bergschenhoek dat al zeer ver is gevorderd in het beschermen van de omgeving. Baecke noemt het plan ‘ambitieus én realistisch’: er worden alleen doelen gesteld die te halen zijn.

Voor alle sectoren is een plan opgesteld dat moet leiden tot het verminderen van de emissie naar de omgeving. In de eerste plaats door maatregelen te nemen die verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen moeten tegengaan, ten tweede door het middelenpakket te vergroenen en ten derde door technieken te ontwikkelen die schoner zijn.

Lekken zoeken
Gedacht wordt voor de open teelten aan het opvangen van middelen bij het schoonmaken van spuitapparatuur en het zuiveren van het afvalwater. Ook zal op een groot aantal bedrijven bekeken gaan worden langs welke wegen middelen weg kunnen lekken naar het milieu. Daar kunnen dan oplossingen voor worden bedacht. En LTO streeft er naar dat er een snelle en simpelere procedure komt om driftreducerende maatregelen als zodanig erkend te krijgen. En zo’n beetje bovenaan de lijst van punten voor de boomkwekerij staat staat het vinden van een oplossing voor onkruidbeheersing in zaai- en stekbedden.

Voor de glastuinbouw maakt het eerder gepresenteerde plan om bedrijven aan te sluiten op het riool deel uit van de LTO-visie.

Niet te vroeg
Het plan wordt ondersteund door Nefyto (middelenfabrikanten) en Agrodis (de handel in middelen). Aan andere organisaties, ook geen milieuorganisaties, is de visie voorgelegd. Volgens Baecke is het een plan bedoeld voor de leden van LTO. Die kunnen er mee aan de slag. Als andere organisaties het willen steunen of er aan meewerken, dan komt dat vanzelf wel aan het licht.

Directeur van Nefyto Martiza van Assen zei verheugd te zijn over het plan. Zij benadrukte dat het van groot belang is dat boeren en tuinders zelf stappen zetten om draagvlak voor hun activiteiten te behouden in de samenleving. Dat is een voorwaarde om een zo breed mogelijk middelenpakket in de benen te kunnen houden. „Wat ons betreft komt dit plan geen dag te vroeg.”