LTO: ‘Verlaging gebruiksnormen niet zo’n probleem voor boomkwekerij’

De voorgestelde verlaging van stikstofgebruiksnormen is niet relevant voor boomkwekers. Lagere fosfaatgebruiksnormen kunnen wel een probleem vormen, maar dit is wellicht met passende maatregelen op te lossen. Dat zegt Mark Heijmans, bemestingsspecialist van LTO.

Aanvankelijk reageerde de LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten boos op de lagere stikstofgebruiksnormen die staatssecretaris Dijksma voorstelde voor uitspoelingsgevoelige akker- en tuinbouwgewassen in het zuidelijk zand- en lössgebied, omdat hier het grootste boomkwekerijareaal ligt.

Tot op heden zijn boomkwekerijgewassen echter nooit gekwalificeerd als uitspoelingsgevoelig, aldus Heijmans. „Groentegewassen als prei zijn bijvoorbeeld wel uitspoelingsgevoelig.”

Afhankelijk van de fosfaattoestand van een perceel kunnen landelijk lagere fosfaatgebruiksnormen wel nadelig uitpakken voor boomkwekers. Heijmans wijst echter op de mogelijkheid van equivalente maatregelen. „De normen kunnen bijgesteld worden als je meer fosfaat onttrekt dan dat je aanvoert, bijvoorbeeld middels afvoer van kluiten. Dat moet je als sector kunnen aantonen. Dit is wel een punt van zorg, omdat we de randvoorwaarden nog niet kennen.”

De vakgroep was bang dat de derogatie (EU-toestemming aan de veehouderij om van normen af te kunnen wijken) ten laste zou komen van sommige plantaardige sectoren waaronder de boomkwekerij. Dat zal echter niet gebeuren, aldus Heijmans. „Geen enkele andere sector moet bloeden voor de derogatie. Het gaat om ieder gebied: dat moet aan bepaalde milieu-eisen voldoen.”

Nederland onderhandelt momenteel met de Europese Commissie over de voorgestelde bemestingsmaatregelen. In november zal hoogstwaarschijnlijk duidelijk worden welke normen daadwerkelijk gaan gelden.