Lange opgebruiktermijn voor Basta en Finale

Boom- en vaste plantenkwekers kunnen nog tot eind januari 2020 gebruikmaken van de onkruidbestrijdingsmiddelen Basta en Finale. Daarmee heeft het Ctgb de maximale verkoop- en opgebruiktermijn verleend.

Bayer maakte eerder dit jaar bekend dat ze Finale en Basta zelf actief van de markt terug gingen trekken. De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten heeft daarop gelijk een gesprek aangevraagd met de toelatingshouder. Het intrekken van Basta en Finale was gepland voor medio 2018.

De Vakgroep heeft hierop bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gepleit voor een maximale verkoop- en opgebruiktermijn. Afgelopen week liet het Ctgb weten de maximale termijn te verlenen. Basta en Finale mogen nu verkocht worden tot en met 31 januari 2019 en beide middelen mogen gebruikt worden tot en met 31 januari 2020.

De Vakgroep zal ondertussen de alternatieven die nog in ontwikkeling zijn of een toelating hebben in andere sectoren in kaart brengen en met de toelatingshouders werken aan een toelating. Hiermee is de Cemp reeds langere tijd bezig. De inzet is om na 31 januari 2020 geen gat in het pakket voor onkruidbestrijding te laten ontstaan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties