Lekker

0

‘Heb je gezien dat er luis zit in die groene?’ ‘Tuurlijk, die moeten we volgende week rapen, dus dat zal wel.’ Met een zucht open ik internet en ga op zoek naar bestrijdingsmiddelen tegen luis.

Want van wat ik nu gebruik gaan de bijen blijkbaar dood en dat wil ik natuurlijk ook niet.

Middeltjes genoeg, maar omdat het allemaal niet gratis is, moet ik toch even de leverancier bellen voor de prijs. Want iemand verdient geld aan die gratis invliegende insecten, en ik ben het niet.

Terwijl de telefoon overgaat klik ik even op Facebook. Een grote foto van mijn vrienden Down Under. Het zoontje heeft een heerlijk uitziende spies met torretjes, of iets wat daar op lijkt, want het is gefrituurd. Hij eet insecten. Ik zeg het langzaam hardop. Hij-eet-insecten. Wat een vondst! Gewasbescherming 3.0! Niks biologische, chemische, of wat dan ook voor soort van bestrijding. Opzouten met die spuitlicentie.

Waarom zou ik de luizen in mijn gewas nog bestrijden? Ik kan beter een techniek ontwikkelen om ze te vangen! Herman den Blijker kan mij vast aan het recept helpen van een heerlijke luizenpap. En, voor de rest van de sector, in zonnebloemolie gefrituurde eikenprocessierups, schimmeldradenkaas, krekelcruesli of gestoofde Oost-Aziatische boktor.

De echt handige ondernemer verkoopt siergraspollen inclusief luizen. Kunt u er elke dag gewoon een paar uitplukken om op te eten. Een uiterst verantwoorde snack. Of rozenstruikjes met de gleditsiagalmug, alleen al omdat het zo lekker klinkt. Zitten vast boordevol rechtsdraaiende onverzadigde vetzuren.

Insecten kweken kan toch niet moeilijk zijn, hier in de kwekerij komen ze vanzelf binnen en ze vermenigvuldigen zich explosief! Geachte boomkwekers, I think we hit a goldmine here! We hebben alles al in huis. We kennen toch allemaal klakkeloos de cyclus van een luis, of die van een rups. Te gelde maken die kennis! Vangen, verwerken, verorberen.

Het Ctbg integreren we met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. We bezuinigen miljarden op milieudiensten en -activisten en we verdienen met zijn allen geld aan iets dat gratis aan komt waaien. Heel lekker.