Lichtdoorlaat verschilt per soort diffuus glas

De oppervlaktestructuur en de coating verschillen sterk per soort diffuus glas. Hierdoor verschilt ook de lichtdoorlatendheid in de kas sterk. Dit meldt de site Energiek2020 van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken.

Op een themamiddag bij Wageningen UR werden met name fabrikanten en verkopers van kasdekmaterialen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van lichtdoorlatendheid en diffuus glas, wat een trend is als kasdekmateriaal.

Wageningen UR heeft de afgelopen jaren diverse soorten glas getest. De soorten diffuus glas bleken, behalve qua lichtdoorlaat, ook qua lichtverstrooiing sterk van elkaar te verschillen: varierend van 20 tot 85%. Verder kan de lichtdoorlaat met enkele procenten toenemen dankzij een anti-reflectie-coating op het glas.

Gezien de verschillen kan je volgens Silke Hemming, teamleider tuinbouw technologie, het best kiezen voor een glassoort dat maximaal diffuus is.

Vergeleken met standaard tuindersglas heeft kweken onder diffuus glas enkel voordelen, aldus Tom Dueck, onderzoeker plantenfysiologie en licht. Volgens hem moet je er wel rekening mee houden dat het gewas anders groeit.

Uit proeven bleek bijvoorbeeld dat een potplantenteelt onder diffuus glas vier tot vijf weken korter kan duren. En tomaat bleek zich onder diffuus glas meer generatief te ontwikkelen dan onder gewoon glas, oftewel de bloei verliep sneller.