Limburgse actie levert ruim 18.000 kg verboden middelen op

In Limburg hebben vooral boomkwekers meegedaan aan de actie ’Bezem door de middelenkast’ om verboden chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte in te leveren. Akkerbouwers leverden de meeste kilo’s in.

Dat meldt provincie Limburg, die samen met waterschap Limburg opdracht heeft gegeven voor de actie. Doel was om te voorkomen dat verboden middelen ooit in het milieu terechtkomen.

Het inleveren is gedaan door een op de vijf Limburgse agrariërs: vooral boomkwekers (39%), daarna fruittelers (35%), akkerbouwers (32%) en glastuinders (29%). Akkerbouwers leverden 5.963 kg in, tuinders 4.956 kg. Totaal is er ruim 18.000 kg opgehaald.

Meeste uit Horst aan de Maas

De grootste hoeveelheden kwamen uit Horst aan de Maas (3.838 kg), Peel en Maas (2.915 kg) en Leudal (2.013 kg), omdat de meeste deelnemers aan de actie uit die gemeenten kwamen.

Volgens de provincie weten agrariërs soms niet dat bepaalde middelen in de kast niet meer zijn toegelaten. Soms weten ze ook niet waar ze die kunnen inleveren. Er zijn onvoldoende innamepunten bij gemeenten, terwijl de meeste gemeenten geen bedrijfsafval aannemen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties