Loonbedrijf beproeft middel tegen essentaksterfte

Roelofs Lemelerveld presenteerde op De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg een oplossing tegen zieke essen langs bijvoorbeeld wegen.

Het loonbedrijf uit Lemelerveld heeft in 2016 en 2017 proeven uitgevoerd met een, zo zei Roelofs op Hardenberg, „een biologische meststof die ervoor zorgt dat de schimmel uit zieke essen gaat.”

De proeven zijn uitgevoerd bij een wegbeplanting met aan weerszijden Fraxinus excelsior die aangetast is door Chalara fraxinea. De bomen aan de linkerkant van de weg zijn in hun geheel behandeld met de meststof, middels een spuittechniek.

Roelofs liet op de vakbeurs beelden zien na de behandeling. Bij de onbehandelde bomen aan de rechterkant van de weg was de aantasting erger geworden. „Bij de bomen links is meer groen blad te zien. Dit jaar zullen we zien of die bomen inderdaad gezonder worden.”

Het loonbedrijf, wat ook eikenprocessierups op een biologische manier bestrijdt, is ervan overtuigd dat het product tegen essentaksterfte werkt. Roelofs noemde het in Hardenberg „niet een oplossing, maar de oplossing. We gaan het op de Nederlandse markt brengen.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties