LTO zet Xylella bovenaan in preventieproject

Xylella is pilot geworden in het overkoepelende project Fytosanitaire preventie.

Het project is een samenwerking tussen LTO Nederland, LTO Glaskracht, GroentenFruitHuis, VBN, VGB, Plantum, KAVB, NAO en het ministerie van Economische Zaken. Het is begin 2015 gestart in alle plantaardige sectoren.

De partijen onderkennen dat Xylella een actuele dreiging is voor de Nederlandse bomen- en plantensector. Preventie is het belangrijkste wapen tegen de quarantaine-bacterie. In de pilot wordt uitgezocht welke praktische maatregelen bedrijven moeten en kunnen nemen.

Checklist wezenlijk onderdeel

Doel is nog dit voorjaar te komen tot een preventieprotocol, met als wezenlijk onderdeel een checklist. „Hoe voer je bijvoorbeeld zelf een controle uit aan waardplanten die op je bedrijf binnenkomen?”, licht LTO-beleidsadviseur Anneke van Dijk toe. „En welke gewashandelingen kun je nemen?”

Om Xylella te voorkomen hebben de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten, handelsbond Anthos en andere partijen afgelopen zomer de brochure ’Houd Nederland Xylella-vrij’ opgesteld en verspreid. Daarnaast organiseren de LTO Vakgroep en Anthos regelmatig bijeenkomsten over het onderwerp voor hun leden.

Lees in komende editie 6 van De Boomkwekerij een special over hoe Xylella is buiten te houden.