’Luchtdruk in zaailingen werkt boven verwachting’

Met luchtdruk is onkruid ook uit zaailingen weg te blazen, maar de inzet van een Duitse wiedeg in bos- en haagplantsoen is beperkt.

Dat bleek vrijdag bij Boomkwekerij Verpaalen-Herijgers in Zundert en Boomkwekerij Leenaerts-Halters in Wernhout, tijdens demo’s georganiseerd door de Werkgroep Mechanische Onkruidbestrijding van Treeport en Delphy.

Bij Verpaalen-Herijgers werd een Treffler gedemonstreerd, een Duitse wiedeg met vaste tanden en telkens twee veren die in elkaar zitten. „Dan kun je de tanden, afhankelijk van de bodem en het onkruid, lichter of zwaarder instellen”, zegt Harrie Verpaalen. „Op onze bedden met gestekte heesters bevalt dit systeem goed.”

Op bedden met gezaaid bos- en haagplantsoen is het een ander verhaal. „De doorrijhoogte van de Treffler is te laag”, zegt Corné Leenaerts. De Duitse tanden zijn namelijk ongeveer de helft korter dan die van de gebruikelijke wiedeggen in regio Zundert.

’Beginnen met o,5 bar’

Leenaerts demonstreerde in zaailingen een combinatie van schoffelen en wegblazen met luchtdruk. „Dat doet nog niemand anders in het Zundertse”, weet de kweker. „Bij ons werkt het boven verwachting.” De luchtdruk laat hij afhangen van de gewasstand. „We beginnen met 0,5 bar. Daarmee kunnen we het onkruid wegblazen, en de zaailingen sparen.”

Ook Verpaalen gebruikt een combinatie van schoffelen en wegblazen. „Jaren geleden zou je voor het werken met luchtdruk een grote machine nodig hebben, maar het kan nu ook met een kleine trekker en een compressor erachter. Ook die combi bevalt ons goed.”

Foto’s: Verpaalen-Herijgers

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties