Lusitanica weerbaarder maken tegen meeldauw en luis

Boomkwekerij N. van Tol bekijkt met Delphy hoe haagplanten van Prunus lusitanica biologisch zijn te kweken.

Op het bedrijf in Hazerswoude-Dorp loopt tot april 2018 het project ’Groene haag in het kwadraat’, met subsidie vanuit MKB innovatie stimulering topsectoren Zuid-Holland.

Doel is het opstellen van een strategie om Prunus lusitanica ’Angustifolia’ zonder chemische middelen op te kweken, maar met behoud van kwaliteit. Daarnaast willen Van Tol en Delphy nog meer uitdragen dat groene haagplanten belangrijk zijn voor biodiversiteit in een tuin.

„Een groene haag die op een groene manier is gekweekt: dat is groen in het kwadraat”, aldus kweker Erik van Tol. Volgens hem kent de teelt van ’Angustifolia’ weinig problemen, maar spuiten tegen echte meeldauw of luis is soms toch wel nodig.

Praktijktest uitgevoerd

Om de planten weerbaarder te maken tegen echte meeldauw, is al een test uitgevoerd met plantversterkers en bladmeststoffen. Zo gaf een biologisch middel uit de glastuinbouw in Prunus lusitanica onvoldoende effect, maar de schimmeldruk was wel minder dan bij onbehandelde planten. „Dit biedt kansen voor de toekomst”, aldus Van Tol.

Ook wordt gekeken naar zijwaartse bespuitingen, om milieuvriendelijke middelen (op basis van zepen) tegen bladluis voldoende onderin de planten te krijgen. Bij het bepalen van het juiste spuitmoment gebruikt Van Tol het waarschuwingssysteem QMS Boomteelt.

Foto: Delphy

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties