Mainspring, Paraat en Katoun Gold mogen in boomkwekerij

Het Ctgb heeft insecticide Mainspring toegelaten in de boomkwekerij, en de toelatingen van fungicide Paraat en herbicide Katoun Gold uitgebreid.

Toepassing van Mainspring is nu toegestaan in de bedekte teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten tegen onder andere mineervliegen en tripsen, zo besloot het Ctgb.

Toepassing van Paraat is uitgebreid met de onbedekte en bedekte teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten. Dit middel werkt onder andere tegen blad- en taksterfte, voetrot, stengelrot, wortelrot en valse meeldauw.

De uitbreiding van Paraat is aangevraagd door de CEMP Boomkwekerij (Coördinatie Effectief Middelen Pakket) en de toelatingshouder BASF Nederland. Financiering is via het Fonds Kleine Toepassingen tot stand gekomen.

Uitbreiding Katoun Gold ondanks gebruiksverbod

Op initiatief van de CEMP Boomkwekerij is ook de toelating van Katoun Gold uitgebreid. Dit middel was eerst alleen toegelaten tegen mos in openbaar groen en particuliere tuinen. Professionals mogen Katoun Gold nu ook gebruiken tegen onkruid op open verharding (zoals klinkers en tegels) en onverhard terrein.

Sinds vorig jaar geldt op verhardingen en niet-verhardingen echter een gebruiksverbod voor gewasbeschermingsmiddelen door professionals. Waarom mag Katoun Gold dan wel? Ctgb-woordvoerder Hans van Boven zei tegen collegablad Tuin en Landschap dat het Ctgb enkel beoordeelt of gebruik van een middel veilig is voor mens, dier en milieu. „Dat is bij Katoun Gold voor het aangevraagde gebruik het geval, dus wordt het middel door ons toegelaten.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties