‘Markt biedt ruimte voor prijsstijging’

Honderd procent zekerheid over wat de toekomst brengt heeft nog nooit iemand gehad, maar momenteel zijn er wel erg veel vragen die meespelen bij de prijsvorming voor het komende jaar. Blijven de kostenstijging en schaarste van materialen aanhouden? Kunnen die kosten nog worden doorgerekend aan de consument, of is die niet bereid om nog meer te betalen? En wat doet de marktstemming?

Egbert Jan Blonk is accountant bij Grant Thronton. Hij ziet voorzichtigheid onder kwekers bij het laten oplopen van hun productprijzen. „Het idee is daarbij dat de prijzen niet onbeperkt verhoogd kunnen worden en er een afvlakking aankomt”, legt Blonk uit. Dat hangt samen met de schaarste en stijgende prijzen van materialen, maar ook met de onzekerheid over wanneer de markt af gaat koelen.

‘Planten haast primaire levensbehoefte’

Ook relatiemanager Ton van Adrichem van ING Grootzakelijk ziet wel wat tekenen van een minder hard lopende economie. Daar hoeft de sector zich volgens hem niet heel veel van aan te trekken. Wanneer consumenten minder gaan uitgeven, wordt er niet als eerste op groene producten bespaard, zegt Van Adrichem. „Planten zijn bijna een soort primaire levensbehoefte”, stelt de ING’er. „De markt biedt nu ruimte voor prijsstijgingen.”

Wat zijn de bevindingen van andere financieel adviseurs? Kunnen nieuwe coronamaatregelen volgens hen de handel weer beperken? En wat is nog de waarde van afzetzekerheid op zo’n onzekere markt? Lees het artikel in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 17.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Foto: Sam Koster

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties