’Meer geld in Poolse markt’

Mede dankzij regionale verkiezingen in Polen was afgelopen seizoen goed voor de afzet, zegt de Poolse ondernemer Adam Wazynski van de kwekerijengroep Wazynscy.

„Het was een goed jaar, we hadden vanuit de Poolse markt voor boomkwekerijproducten meer orders gekregen dan het jaar ervoor. In oktober en november kwamen er al orders voor leveringen dit voorjaar. Plaatsen in Polen hadden in het najaar ook extra planten nodig vanwege de regionale verkiezingen in ons land, dus ook dat was goed voor de kwekers.

Wazynscy bestaat uit drie kwekerijen: de eerste produceert plantgoed voor andere kwekers, de tweede containerplanten voor tuincentra, en de derde vollegrondsplanten voor hoveniers. De aanleg van tuin en landschap in Polen was goed, en Poolse tuincentra hadden afgelopen seizoen weer meer verkocht dan eerst. Ik denk dat de verkooptoename doorzet, want veel Polen willen een mooie tuin hebben en daarvoor planten kopen. Er zit meer geld in de markt dan eerst.

Zijn de prijzen gestegen als gevolg van tekorten zoals in West-Europa? De prijzen stijgen hier elk jaar wel een beetje, want de Poolse vraag wordt steeds groter. Onze markt heeft bijvoorbeeld nu veel Hydrangea paniculata nodig. In het najaar hadden wij en andere kwekers er al veel van verkocht, waardoor er in het voorjaar niet zoveel meer waren. Klanten wachten daarom nu op nieuwe producten.

Ook voor onze export naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan was het een goed seizoen. We staan op de Russische lijst om te mogen exporteren, het is dezelfde lijst die Wit-Rusland en Kazachstan hanteren. De export naar Rusland had wel meer kunnen zijn, want in januari en februari wilden Russen nog meer planten kopen, maar die planten waren al besteld door andere klanten. Nu zijn we nog steeds bezig met orders voor Wit-Rusland, en ook de verkoop aan tuincentra in Polen loopt door.

Doordat de vraag zo goed is, gaan we onze productie met 10-20% verhogen. Personeel is geen probleem in Polen, er werken veel Oekraïners. De arbeid uit Oekraïne kan wel een probleem worden voor bepaalde sectoren. In Polen is nu veel nieuwbouw en daarvoor zijn veel Oekraïense mannen nodig. Maar de meeste Oekraïners op de kwekerij zijn vrouwen, we hoeven niet bang te zijn dat zij de bouw ingaan.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties