Meer planten voorgedragen als invasieve soort

Vorige week heeft het Europees comité van landen besproken welke planten- en diersoorten volgend jaar als invasief verklaard zullen worden, bovenop de lijst die sinds augustus al geldt. Dat meldt LTO-Noord.

Besproken is een lijst van 15 soorten die door de technische commissie zijn voorgedragen. Deze lijst bevat opnieuw plantensoorten die in de boomkwekerij geteeld worden en die volop in tuinen en particuliere ruimten zijn aangeplant, zoals bepaalde soorten Lupine en Gunnera.

Het gaat deze ronde om negen diersoorten en de volgende zes plantensoorten:
Lupinus polyphyllus – L. x pseudopollyphyllus
Gunnera tinctoria
Asclepias syriaca
Impatiens glandulifera
Myriophyllum heterophyllum
Pennisetum setaceum

Verschraling sortiment
Alleen als naast Nederland voldoende landen tegen dit voorstel stemmen, is het opnemen op de Europese lijst van invasieve soorten nog tegen te houden. Daarom zet LTO dit onderwerp niet alleen in Nederland op de politieke agenda, maar ook internationaal. „Maar eenmaal voorgedragen, blijkt het lastig”, aldus Helma Hoff, specialist Boom en Vaste Plantenteelt bij LTO.

Op voorhand is LTO afgelopen voorjaar al in verweer gegaan tegen het uitbreiden van de lijst van zogenaamde invasieve soorten. „In een aantal gevallen heeft dat wel resultaat opgeleverd, zo zijn Euonymus en ook veel soorten van Gunnera uiteindelijk niet op de voorgedragen lijst gekomen. Maar bij Lupinus hebben we helaas geen resultaat kunnen boeken.” Reden dat Lupinus toch op de lijst is gekomen, is volgens Hoff het feit dat het geslacht in een aantal lidstaten nog helemaal niet voorkomt en deze lidstaten het gewas graag buiten de deur wil houden. „Voor soorten die in cultuur zijn en speciaal zijn veredeld wordt dan geen uitzondering gemaakt.”