Meer vlinders dan vorig jaar maar daling over lange termijn

  Van 4 t/m 26 juli organiseerde De Vlinderstichting voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. De nummer één was al snel duidelijk: de atalanta. Deze was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. De dagpauwoog eindigde op nummer twee, het klein koolwitje werd derde.

  Dit jaar zijn er 14.000 tellingen gedaan en werden meer dan 117.000 vlinders geteld. Alle waarnemingen werden gemeld via vlindermee.nl. Er werden er meer vlinders geteld dan in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar.

  Dagpauwoog
  De dagpauwoog eindigde landelijk gezien op nummer twee, maar was in verschillende provincies de winnaar. In Drenthe, Flevoland en Groningen kwam deze opvallende vlinders als beste uit de bus. (Foto: Shutterstock)
  Daling

  „In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. „Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.”

  De Vlinderstichting roept tuinbezitters op om in de tuin iets te doen voor vlinders. „Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen dat de daling een halt wordt toegeroepen.”

  Top 10
  1. Atalanta
  2. Dagpauwoog
  3. Klein koolwitje
  4. Groot koolwitje
  5. Citroenvlinder
  6. Boomblauwtje
  7. Klein geaderd witje
  8. Bruin zandoogje
  9. Bont zandoogje
  10. Gehakkelde aurelia
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties