Methodiek stelt risico’s klimaatverandering vast

Wetenschappers hebben een methodiek ontwikkeld om opkomende risico’s, onder andere voor plantgezondheid, in verband met klimaatverandering te identificeren en vast te stellen.

De wetenschappers vormen een internationaal team dat onder leiding staat van de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. De methodiek heet CLEFSA (’Climate change as a driver of emerging risks for food and feed safety, plant, animal health and nutritional quality’), ofwel door klimaatverandering worden risico’s op ziekten en plagen groter.

Veranderende omstandigheden kunnen in Europa de vestiging van invasieve, uitheemse soorten bevorderen die schadelijk zijn voor de gezondheid van planten en dieren. In een rapport over CLEFSA komt bijvoorbeeld Xylella fastidiosa ter sprake. Maar ook Ralstonia solanacearum die bruinrot in snijrozen veroorzaakt.

Afgelopen april lanceerde de EFSA een website met internationale acties om de EU te beschermen tegen schadelijke ziekten en plagen. Die nemen in aantal toe, of ze breiden zich mede door klimaatverandering uit in de EU.

Zuid-Italiaanse olijfbomen aangetast door Xylella. Foto: EPPO

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties