‘Middels online veiling kan je toch machines verkopen’

MDE Machinebouw laat boomkwekerijmachines via Troostwijk Auctions veilen. Eigenaar Mazinus van Dijk ziet dit als een alternatief verkoopmiddel voor de huidige afzetmarkt.

In het verleden kon MDE gebruikte machines nog wel verkopen in België, en later in Polen, maar dat is tegenwoordig niet meer eenvoudig, aldus Van Dijk. „In Polen kunnen kwekers EU-subsidie krijgen om nieuwe machines te kopen. De prijs van een gebruikte machine zit dan redelijk dicht tegen de prijs van een nieuwe aan.”

Ook in andere Europese landen loopt de verkoop van gebruikte machines minder dan in het verleden. De markt krimpt in doordat het aantal kwekers afneemt. Ook neemt volgens Van Dijk het aantal machines af omdat ze steeds beter worden en dus langer meegaan. „Met de export naar verre landen kunnen we nog wel goed verdienen.”

Troostwijk adverteerde in De Boomkwekerij met de online veiling van MDE-machines. Naar aanleiding daarvan kreeg Van Dijk „verontruste telefoontjes van kwekers; ze waren geschrokken omdat een online veiling vaak een executieveiling is. Niets is minder waar. Online veilen van machines is bezig aan een opmars.”

Er komen niet alleen gebruikte boomkwekerijmachines onder de hamer. Ook de kniktrekker om kluitbomen te laden, die MDE in 2012 zelf heeft ontwikkeld, wordt bijvoorbeeld geveild. „Er was wel belangstelling voor, maar men vond hem te duur”, aldus Van Dijk. Behalve van MDE worden er ook machines van kwekers geveild.

Zaterdag 7 december organiseert Troostwijk een kijkdag bij MDE. Woensdag 11 december sluit de online veiling. Van Dijk, die minimumprijzen kon aangeven, wacht af wat het oplevert. „Gezien het aantal aangemelde online volgers, heb ik er wel vertrouwen in.”