Miljoen bomen en struiken aangevraagd bij herplantproject ‘Meer Bomen Nu’

    De tweede jaargang van het initiatief Meer Bomen Nu is van start gegaan met een enorm aantal aanmeldingen in korte tijd. In slechts vier dagen zijn er via de website een miljoen bomen en struiken aangevraagd. Het initiatief voor de herplant van zaailingen heeft de aanmelding in reactie op de grote aantallen aanvragen gesloten.

    Meer Bomen Nu is een initiatief van Urgenda, Caring Farmers en MEERGroen. Voor het project oogsten vrijwilligers samen met boswachters, groenbeheerders en ecologen zaailingen op plaatsen waar geen ruimte is voor deze jonge bomen, bijvoorbeeld omdat er teveel bomen op elkaar staan of gewoon omdat de bomen er weg moeten. In plaats van te kappen, worden de jonge bomen geoogst, gesorteerd en verdeeld onder de aanmeldingen voor de herplanting.

    ‘Boven verwachting’

    Vorig jaar is Meer Bomen Nu begonnen met het uitdelen van perenbomen. Zo zijn toen een half miljoen bomen uitgedeeld. Dit jaar was een miljoen de doelstelling, en hiervoor zijn in een paar dagen dus voldoende aanmeldingen binnen gekomen. Tsjeard Hofstra is projectleider van Meer Bomen Nu en vanuit Urgenda bij het project betrokken. Hij is naar eigen zeggen stomverbaasd over de stormloop van de laatste dagen.

    „We weten naar aanleiding van vorig jaar dat veel mensen interesse hebben in het aanplanten van bomen”, aldus Hofstra. „Daardoor dachten we nu: we moeten op tijd open gaan, want stel dat we voor een miljoen bomen aanvragen krijgen”, gaat hij verder. Dat er in zo’n korte tijd zoveel aanvragen zijn, is boven zijn verwachtingen.

    Blij met boeren

    Ook met de interesse van boeren in de actie is Hofstra erg blij. „Iedere boom is mooi meegenomen, maar bij boeren is meer aanplant heel erg nodig. Het is volgens mij heel belangrijk om biodiversiteit weer terug te brengen in de landschappen”, vertelt de projectleider. Hofstra stelt dat boeren meestal goed omgaan met hun aan- en herplant. „We merkten bij de voorgaande editie dat wat bij boeren wordt neergezet goed wordt verzorgd.”

    Aanplant op en rond landbouwgebied is erg belangrijk voor de biodiversiteit. Tsjeard Hofstra is dan ook blij met de aanmeldingen die Meer Bomen Nu van boeren binnenkrijgt. Boeren hebben doorgaans bovendien de ruimte om bomen te plaatsen, stelt de projectleider van het herplantinitiatief. Foto Shutterstock

    ‘Weten wat ons te wachten staat’

    Ondanks het grote aantal aanvragen dat er binnen is gekomen, worden de bomen en struiken nog niet geoogst. Half november, als de bomen in rust zijn, gaat het oogsten en herverdelen van de miljoen bomen en struiken van start. Een behoorlijke logistieke operatie. Hoe is Meer Bomen Nu van plan dat aan te pakken? Volgens Hofstra helpt de ervaring van vorig jaar zeker mee. „Toen hebben we dit met een half miljoen bomen en struiken gedaan, dus we weten wat ons te wachten staat.”

    Verder zijn de contacten met een aantal terreinbeheerders verder versterkt. Deze slaan hun gerooide zaailingen op voor het herplantproject. Een tegenslag van vorig jaar is dat er destijds een maximale groepsgrootte van twee personen gold. Dit in het kader van de coronabestrijding. Daardoor kon er maar in tweetallen worden gerooid. Hofstra hoopt dat er deze winter meer mogelijk is op dat vlak. „Dan kunnen we met 30 of 40 mensen tegelijk echt slagen maken.”

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    m.lensink
    m.lensink
    2 jaren geleden

    bos wordt vaak te dicht geplant, daardoor kappen of te weinig licht op de bodem, ten koste van de groei van zaailingen. blijvers en wijkers worden vaak te laat gekapt waardoor veel schade en grote gaten. goed plan, maar wel gemengd en niet alleen populieren