De Boomkwekerij Teelt Miljoenen plugplanten verwerken voor bosbouw

Miljoenen plugplanten verwerken voor bosbouw

0

Het grootste bosplantsoenbedrijf van Zweden heeft automatisering ver doorgevoerd in de verwerking van plugplanten. Een kijkje in de industrie van Svenska Skogsplantor.

Svenska Skogsplantor produceert liefst 140 miljoen plugplanten per jaar. Handmatig werk is er niet veel, het meeste werk gebeurt automatisch door machines en robots: vanaf het inzaaien tot en met het verzendklaar maken van de planten.

De techniek is ontwikkeld door Zweedse en Nederlandse fabrikanten. Zo heeft het Zweedse BCC speciale trays voor het bosplantsoen ontworpen. De pluggen worden ingezaaid en verspeend met apparatuur van het Nederlandse TTA. Na de teelt worden de planten over dezelfde automatiseringslijn verwerkt en ingepakt voor bosbouwers. Trays komen gewassen terug het systeem in, maar Skogsplantor wil dit proces verbeteren en overweegt wederom Nederlandse techniek, ditmaal van wasmachinefabrikant Limex.

Lees in De Boomkwekerij 1 een uitgebreid artikel over het Zweedse bosplantsoen, en bekijk hier de automatisering in actie:

Video: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar