De Boomkwekerij Minder diabetes in groene omgeving

  Minder diabetes in groene omgeving

  0

  Mensen in stedelijke gebieden hebben 40% meer risico op diabetes type 2 dan mensen in landelijke gebieden. Een omgeving met groen in de buurt, zoals parken, zorgt daarentegen voor een verminderd risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift BMC Medicine.

  Onderzoeker Nicole den Braver van de afdeling Epidemiologie & Biostatistiek van VUmc: „In ons onderzoek hebben wij ons gericht op omgevingsfactoren die verband houden met beweging, zoals de beschikbaarheid van parken en sportfaciliteiten, maar ook factoren die verband houden met voeding, zoals beschikbaarheid van supermarkten en fast-food.”

  Te weinig bewegen

  Diabetes is van oorsprong een ouderdomsziekte , maar komt nu op steeds jongere leeftijd voor, mede doordat we te weinig bewegen, en te veel en niet gezond genoeg eten. Dit ongezonde gedrag wordt makkelijk gemaakt door de omgeving waarin we leven: ongezond eten is overal verkrijgbaar en betaalbaar, en lichamelijke activiteit wordt ons voor het grootste gedeelte uit handen genomen door de auto, lift en zittende beroepen.

  Verstedelijking

  Met name de verstedelijking liet een consistent verband zien met de aanwezigheid van diabetes. “Verstedelijking is iets dat onverminderd toeneemt en daarom is het belangrijk om de gezondheidseffecten van verstedelijking te bepalen als aangrijpingspunt hoe steden het beste kunnen worden ingericht om een aangename en gezonde leefomgeving te creëren” aldus den Braver.

   

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar