De Boomkwekerij Teelt Naïo neemt portaalrobot in serieproductie

Naïo neemt portaalrobot in serieproductie

0

Naïo Technologies gaat zijn nieuwste elektrische veldrobot in serieproductie nemen. Het is een werktuigendrager die over een hoog gewas kan rijden.

De nieuwste robot van de Franse fabrikant heet Ted. Op de markt zijn al de Oz-robot, die sinds afgelopen voorjaar ook in de Nederlandse sierteelt werkt, en de grotere Dino die bestemd is voor beddenteelt.

Ted is oorspronkelijk ontwikkeld voor de wijnbouw, het is een portaaltrekker die volgens Naïo minder weegt dan standaard-trekkers en machines met een hoge bodemvrijheid. Het portaalframe is variabel te maken, al naar gelang het teeltsysteem. Het eerste prototype is de laatste drie jaar getest door 20 wijnboeren, waaruit het definitieve model voor serieproductie is gerold. Half oktober toert Ted in een roadshow door Frankrijk; in 2021 zal de robot in de verkoop gaan. De prijs is nog niet bekend.

Foto’s: Naïo Technologies

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar