De Boomkwekerij Brexit Naktuinbouw: Wees voorbereid op zakendoen na Brexit

Naktuinbouw: Wees voorbereid op zakendoen na Brexit

0

Naktuinbouw roept bedrijven (nogmaals) op om voorbereid te zijn op de Brexit. Vanaf 2021 verandert het zakendoen met het VK immers ingrijpend, aldus de keuringsdienst.

Nog 2,5 maand en dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU, op 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 is het VK dus een derde land, wat betekent dat het aanvragen van een exportinspectie en het opmaken van een fytosanitair certificaat verplicht is. Dit gaat via het online-system e-CertNL van de overheid. Bedrijven die hier nog geen kennis van hebben, kunnen bij Naktuinbouw per sector een training volgen. Vanwege corona is deze online.

Gevolgen ook bij indirect zakendoen

De keuringsdienst benadrukt dat de Brexit tot hogere invoerkosten leidt, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU. Volgens Naktuinbouw zijn de gevolgen van de Brexit ook merkbaar als je niet rechtstreeks, maar indirect via een bepaalde keten zakendoet met het VK.

Hoe de Brexit eruit zal zien, is nog niet bekend. De onderhandelingen tussen de EU en het VK zijn nog niet klaar.

Foto: Shutterstock
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar