Hortipoint Nederland en Rusland bespreken bilateraal protocol voor export

Nederland en Rusland bespreken bilateraal protocol voor export

0

De NVWA en Rosselkhoznadzor gaan in september een mogelijk bilateraal protocol bespreken voor de export van bloembollen, vaste planten en zaden naar Rusland.

De Russische fytodienst wil daarom vooraf zicht hebben op de export: welke handelsbedrijven zijn reeds geregistreerd als exporteur op Rusland, en welke bedrijven nog niet maar hebben wel belangstelling.

Handelsbond Anthos is verantwoordelijk voor het bijhouden van de lijst met bedrijven die bloembollen en boomkwekerijproducten verhandelen. Bedrijven die op die lijst willen staan, kunnen zich melden bij secretariaat@anthos.org. Zonder registratie zal export via een bilateraal protocol niet mogelijk zijn, aldus de handelsbond.

Officieel nog steeds importstop

Deze registratie staat los van de mogelijkheid om, via Russische inspecties op Nederlandse bedrijven, erkend te worden voor export naar Rusland. Hiervoor moet de Russische afnemer aan Rosselkhoznadzor hebben aangegeven Nederlands materiaal te willen importeren.

Officieel hanteert Rusland echter nog steeds een importstop voor boomkwekerijproducten uit de EU. Het land boycot ook nog steeds een groot aantal agrarische producten uit de EU.

Anthos streeft al geruime tijd naar Russische toestemming voor alle bedrijven. „Een bilateraal protocol tussen Rusland en Nederland is ons ultieme doel”, zei voorzitter Henk Westerhof vorig najaar.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar