Tuin en Landschap nieuws Nederlanders winnen met groene brug architectuurprijs in LA

  Nederlanders winnen met groene brug architectuurprijs in LA

  0

  Een Nederlands-Litouws ontwerpteam heeft voor de Litouwse stad Kaunas een groene brug ontworpen. Hiermee hebben ze de eerste prijs gewonnen in de categorie bruggen bij de International Design Awards (IDA) in Los Angeles.

  Bridging Nature

  Bridging Nature is een gezamenlijke inzending van plein06 Urban Landscapes met Witteveen + Bos, Panevėžio Keliai en Terra Firma LT.

  Groene shared-space esplanade
  Het project is gesitueerd op een kwetsbare plek aan de rand van de historische binnenstad van Kaunas, precies waar de Litouwse rivieren Neris en Memel samenkomen. De natuurwaarden en het cultuurhistorische panorama op de oude binnenstad worden in het ontwerp van de brug versterkt. Deze voorziet in een asymmetrisch profiel dat ruimte biedt voor een groene shared-space esplanade met ruimte om te verblijven en te genieten van het uitzicht op de middeleeuwse stad.

  Bridging Nature Litouwen

  In 2022 Europese Culturele Hoofdstad
  De getrapte steunpunten versterken de ecologie rondom het waterpeil en vouwen boven het water open tot een prettige en comfortabele multifunctionele buitenruimte waar mensen kunnen verblijven. Ook biedt deze ruimte een plek voor evenementen en tentoonstellingen wanneer Kaunas in 2022 culturele hoofdstad van Europa is.

  Bridging Nature Litouwen

  Het regenwater dat zich op de brug verzamelt, wordt gebruikt in het irrigatiesysteem en  de hitte uit het asfalt wordt in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt om het wegdek te verwarmen. Daarnaast is de gehele brug modulair en demontabel ontworpen.

  Internationale ontwerpprijzen
  De International Design Awards (IDA) zijn opgericht in 2007 in Los Angeles en worden jaarlijks uitgereikt met als doel om aankomend en doorbrekend talent te ontdekken binnen de ontwerpvakgebieden van architectuur, interieur, productontwerp, grafisch ontwerp en mode.

  Reageer op dit artikel

  avatar