Nederlandse tuincentra mogelijk binnenkort dicht


Het kabinet komt in strijd tegen corona naar verwachting maandag of dinsdag met extra maatregelen naar buiten. Tuincentra worden genoemd als winkels die mogelijk hun deuren moeten sluiten. Dat meldt NOS.

Tijdens de eerste lockdown in maart ontsprongen Nederlandse tuincentra de dans; zij mochten open blijven. Volgens de NOS is de kans groot dat binnenkort alle niet-essentiele winkels – waaronder tuincentra en bouwmarkten – hun deuren moeten sluiten.
Zondag is in het Catshuis overleg gevoerd tussen experts en ministers. Maandag is er een extra ministerraad over de te nemen maatregelen. De verwachting is dat er maandag of dinsdag een persconferentie volgt.

Brancheorganisatie INretail – die ook de belangen van Tuinbranche Nederland verdedigt – roept de overheid op om lokaal en niet landelijk in te grijpen. „Neem intelligentere maatregelen en zet de boel niet op slot. Consumenten willen kerstaankopen doen en het online-kanaal is al overbelast. Landelijk bekeken is het rustiger in winkelstraten dan normaal. Lokaal ingrijpen bij drukte werkt nu goed en moeten we blijven doen. We kennen 2.500 winkelgebieden in ons land en in 99% van de gevallen gaat het daar prima. Sluiting van alle niet-essentiële winkels in ons land is niet de oplossing van het probleem.”

Diervoeding essentieel?

In de ons omringende landen, waaronder België, werden tijdens de lockdown in maart tuincentra die diervoeding verkochten als essentieel bestempeld. Hierdoor mochten diverse winkels toch open blijven. Niet bekend is of dat onderscheid in Nederland – als het tot sluiting komt – ook wordt gemaakt.

Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland/INretail zegt zondagavond: „Het wordt nog een hele kluif en spannend is het. De vraag is nog wat valt onder essentiële winkels. Afdeling Dier zou daar inderdaad onderdeel van kunnen uitmaken. Maar ook bloemen voor bijzondere gelegenheden zoals begrafenissen bijvoorbeeld.”

Van der Heide zegt dat INretail op dit moment minimaal een keer per week met een aantal ministers aan tafel zit en met de ministeries bijna dagelijks. „Gisteren en vandaag nog over acute vragen en maatregelen. Het is alle hens aan dek om te laten zien waarom veilig winkelen nog kan. Juist ook in tuincentra omdat die vaak een grote oppervlakte hebben. Maandag weten we meer.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties