Nederlandse tuinen bestaan voor ruim derde deel uit groen

Nederlandse tuinen zijn gemiddeld voor 36% groen. Dat blijkt uit onderzoek door Deloitte in samenwerking met Climate Adaptation Services (CAS). Het onderzoek is gedaan via data-analyse op basis van openbare bronnen.

Uit het rapport blijkt dat gemiddeld een derde van de particuliere tuinen in Nederland uit vegetatie bestaat. Er is echter een groot verschil tussen gemeenten onderling. Zo blijken Rotterdammers met 33% drie keer groenere tuinen te hebben dan Amsterdammers met 11%.

De gemeente met het hoogste groenpercentage is de gemeente Wassenaar. Maar liefst 70% van de tuinen in deze gemeente is bedekt met groen.

Vergroeningspotentieel
Het ‘vergroeningspotentieel’, dat is het aantal vierkante meter dat nog bedekt kan worden met groen in een gebied, bedraagt landelijk 1,4 miljard m2. Dat komt overeen met 285.000 voetbalvelden.

Wanneer het vergroeningspotentieel van tuinen volledig wordt benut, dan daalt de temperatuur in de vijf grootste steden tussen de 0,23 ℃ in Rotterdam en 0,68 ℃ in Eindhoven.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton Vermaesen
Ton Vermaesen
2 jaren geleden

Jammer dat er niet wordt aangegeven hoeveel meer water er dan door de bodem kan worden opgenomen

Joffrey van Rossum Sana Flore Pro
Joffrey van Rossum Sana Flore Pro
2 jaren geleden

Inderdaad Ton. En hoeveel meer water kan worden opgenomen als we de percentages om zouden kunnen draaien in Nederland. Tweederde groen en eenderde steen.