Tuin en Landschap nieuws Nederlandse Viburnum is beste Chelsea-winnaar van decennium

Nederlandse Viburnum is beste Chelsea-winnaar van decennium

0

Bezoekers van de virtuele RHS Chelsea Flower Show hebben Viburnum Kilimandjaro Sunrise verkozen tot beste Chelsea-winnaar van de afgelopen 10 jaar.

Viburnum plicatum f. tomentosum Kilimandjaro Sunrise (’Jww5’) is gewonnen door Jan-Willem Wezelenburg in Hazerswoude (licentiebeheer bij Van Vliet New Plants). De plant was op Chelsea 2015 gepresenteerd door Burncoose Nurseries en won daar de titel Plant of the Year. Dit vanwege de witte bloemen met roze tint gevolgd door bessen, over de hele plant. De groei is compact waardoor de plant volgens de Royal Horticultural Society ideaal is als terrasplant in pot of als haagplant.

Foto: Van Vliet New Plants

Omdat Chelsea door corona op internet plaatsvond, en omdat de uitverkiezing tot Chelsea Plant of the Year nu tien jaar bestaat, konden bezoekers de beste winnaar van het decennium kiezen. De president van de RHS verkoos ook de beste winnaar; Sir Nicolas Bacon ging voor Streptocarpus ’Harlequin Blue’. Deze plant van Lynne Dibley won Chelsea 2010.

Daarnaast konden bezoekers virtueel stemmen op het beste tuinproduct van 2020. De winnaar is Wilstone’s Potting Table, een nostalgisch uitziende oppottafel.

Foto: Wilstone
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar