Neerslaggolf treft Boskoopse boomkwekerij

Terwijl in Oost-Brabant slechts een paar millimeter regen viel, kreeg de regio Boskoop woensdagmorgen in sommige delen liefst 150 mm te verduren. Kwekerijen stroomden onder water en Rijnland moest extra pompcapaciteit inzetten om de overlast te beperken.

Tot voor kort was het Hoogheemraadschap van Rijnland bezig om juist de zoetwatervoorziening via allerlei kanalen op peil te houden, tegen droogte en verzilting. Woensdagmorgen kwam een ander uiterste van het weer: een neerslaggolf.

Het Boskoopse slotensysteem kon die golf in de ochtend niet verwerken, met als gevolg dat verschillende delen van de regio blank kwamen te staan. Planten op containervelden gingen drijven. Bedrijfsterreinen en paden veranderden in een watermassa. Dat leverde overlast op, volgens stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop plaatselijk ernstige overlast.

De Boskoopse standsorganisatie staat sinds de golf kwam, in contact met Rijnland om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dijkgraaf Rogier van der Sande en hoogheemraad Sjaak Langeslag bezochten in de middag reeds de getroffen regio.

In de loop van de middag ging het water hier en daar weer zakken, maar onvoldoende waardoor Rijnland in de nacht van woensdag op donderdag nog extra pompen inzetten, bijvoorbeeld bij de inlaat van de Gouwe bij het Rijneveld.

Schade nog niet bekend

Donderdagochtend was het waterpeil beetje aan het zakken. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. Dat zal onder andere afhangen van de tijdsduur dat planten onderwater stonden alsmede het sortiment.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties