Neerslagtekort op niveau van 5% droogste jaren

Het neerslagtekort in Nederland is de afgelopen week verder opgelopen. Inmiddels zit 2018 op het niveau van de 5% droogste jaren. Komende weken zal het tekort naar verwachting nog verder oplopen.

Nadat eerder al in de waterschappen Limburg en De Dommel een onttrekkingsverbod was ingesteld, heeft vrijdag ook Aa en Maas voor bijna het gehele gebied een onttrekkingsverbod afgekondigd. Dit houdt in dat er geen water uit sloten en beken mag worden gebruikt voor het beregenen van landbouwgewassen.

5% droogste jaren

Het landelijk neerslagtekort ligt momenteel op 161 mm en zit daarmee op de lijn van de 5% droogste jaren. De weersverwachting voor de komende twee weken voorspelt daarbij voornamelijk zon en warmte, waardoor het tekort verder kan oplopen tot meer dan 214 mm.

Landelijk gezien zijn er behoorlijke verschillen in droogte. Met name Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel hebben te kampen met grote droogte, wat niet alleen gevolgen heeft voor de landbouw maar ook voor de natuur.

Tuin sproeien

In verband met de aanhoudende droogte en warmte geven diverse waterbedrijven op hun websites tips voor gebruikers om bewust om te gaan met water. Zo worden klanten geadviseerd om het watergeven van de tuin te spreiden en niet massaal in de avonduren te sproeien. Dit om de druk op de waterleiding te voorkomen. Ook wordt aangeraden minder vaak iets langer te sproeien, dan vaak en kort. Dit kost minder water en is effectiever.

Het Noord-Hollandse PWN roept gebruikers zelfs op om de tuin helemaal niet met kraanwater te sproeien: „Wij vragen u dringend om de komende dagen uw tuin niet met kraanwater te sproeien! Het is al een aantal weken droog en warm en het KNMI verwacht komende week dat de hoge temperatuur aanhoudt. Er wordt op dit moment 40% meer kraanwater verbruikt dan normaal. Het meeste water verbruiken we bij het sproeien van de tuin.”

Foto: Aa en Maas

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties