Netstroom vele tienduizenden euro’s duurder voor telers

  Tuinders gaan volgend jaar fors meer betalen voor de inkoop van elektriciteit. Het kabinet is van plan om de Opslag Duurzame Energie (ODE) in de derde tariefschaal te verhogen van €7,40 naar €20,50 per MWh. Voor tuinders die belichten met netstroom kunnen de extra kosten oplopen tot bijna anderhalve ton per jaar. De ODE is in 2013 ingesteld om de energietransitie te financieren via de SDE+ subsidie.

  De verhoging geldt vooral voor de derde schaal van de elektra-tarieven, tussen 50 MWh en 10.000 MWh. Adviesbureau Enova heeft doorgerekend wat de gevolgen zijn voor de glastuinbouw. Een teler die in een jaar 5.000 MWh aan elektriciteit inkoopt gaat €67.000 extra betalen. Bij 10.000 MWh inkoop gaan de kosten zelfs met €134.000 omhoog. In de vierde tariefschaal, voor de grootverbruikers boven 10.000 MWh, stijgt de ODE slechts beperkt van €0,30 naar €0,40 per MWh.

  Wat betekent dit voor glastuinders en voor de energietransitie? Lees het deze vrijdag in Bloemisterij 41 of direct in het digitale magazine (alleen voor abonnees).

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Jan Bouwers Bloembollen
  Jan Bouwers Bloembollen
  4 jaren geleden

  Is de glastuinbouw het volgende slachtoffer van de linkse natuur liefhebbers???