Netwerkverband wil ervaringen met stadsbomen inventariseren

  Het gebruikswaardeonderzoek laanbomen krijgt mogelijk een vervolg in de vorm van een bomeninventarisatie onder gemeenten. Dat kwam naar voren tijdens een brainstormbijeenkomst georganiseerd door de LTO-cultuurgroep voor laanbomen.

  Naast de cultuurgroep waren op de bijeenkomst Stadswerk Nederland en de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) vertegenwoordigd.

  Het idee is om een netwerkverband van partijen in de groene sector te realiseren, zegt Jan van Leeuwen, voorzitter van de LTO-cultuurgroep. „We willen ervaringen met soorten en rassen bomen in een stedelijke omgeving, beter in kaart brengen. Via een netwerkverband kan dat met een laag budget.”

  Database
  De partijen hebben weinig geld beschikbaar om vervolgonderzoek te financieren, maar ze kunnen wel kennis of bomen leveren. De ervaringen worden dan opgeslagen in een database. „Die zal alleen toegankelijk zijn voor partijen die meedoen aan het netwerkverband”, zegt Van Leeuwen.

  In de loop van het voorjaar komt nog een bijeenkomst. Meerdere partijen worden dan uitgenodigd om aan te schuiven. Welke dat zijn, is nog niet bekend.

  PPO
  Het gebruikswaardeonderzoek was ook een initiatief van de cultuurgroep. Het onderzoek liep vijftien jaar lang, van 1997 tot en met 2012, met collectieve financiering vanuit het Productschap Tuinbouw. Uitvoerder was PPO.

  De resultaten uit dat langdurige onderzoeksproject zijn beschikbaar via de site www.straatbomen.nl. Dit is openbaar, omdat het met PT-gelden is opgezet.

  Bron: De Boomkwekerij