Niet te bevatten

  Na twee jaar was ik weer even in mijn geliefde Afrika op werkbezoek. En deze keer had ik een collega/klant mee. Ik kom er al een jaar of twaalf om zaken te doen en elke keer word ik overdonderd. Elke keer weer zie ik iets bijzonders. Deze keer mocht ik door de ogen van mijn reisgenoot opnieuw ervaren hoe anders dit gedeelte van de wereld is.

  ‘Hier op dertig hectare werken 1.000 mensen, en bij het bedrijf hiernaast werken er ook 1.000, dus we hebben nogal wat impact in het dorp. Ik heb al een dam in de rivier laten leggen om over een lengte van drie kilometer water vast te houden voor iedereen hier. Vorige week had ik een dood nijlpaard in het waterbassin, zie dat maar eens op te lossen.’ Het is maar een voorbeeld van de uitdagingen in dit immens grote werelddeel.  ‘Machines zijn een dingetje hier, als ie het niet meer doet moet je oppassen dat niemand er volkomen onlogisch een beugel of handvat aan last waardoor het nooit meer werkt zoals voorheen, het hoort er hier gewoon bij.’

  En het hoort erbij. Net als het vullen van kweekzakken met een soort van perlite en die met negen zakken tegelijk 120 meter de nieuwe tunnelkas indragen. En terwijl wij al staan te zweten als we staan toe te kijken, dragen zij ook nog drie lagen kleding en een wollen muts. En ze sjouwen maar door, die vrouwen. Even later staan we te kijken als andere vrouwen voorovergebogen stekken van de moederplanten knippen. ‘Dat zouden we in Nederland nog geen uur volhouden’ zegt mijn verwonderde collega. Misschien omdat ze het al zo lang doen, of omdat ze anders gebouwd zijn lukt het wel. Het lijkt ook wel of hun rug anders ‘scharniert’.

  Lang niet alles is toegestaan, veel middelen zijn er daar ook uit. Personeel is trouw en loopt niet weg als ze hun salaris binnen hebben. En van de mensen van de spuitploeg worden maandelijks de bloedwaardes gecontroleerd. Sowieso ga je na een bepaalde tijd in de spuitploeg naar de watergeefploeg. Daar zijn de vakbonden scherp op.

  Ondertussen maken ze 2 miljoen per week hiervan, 3 miljoen per week daarvan. Wat een mogelijkheden, ik moet er even van bijkomen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties